Speelvechten met kinderen
Speelvechten, is meer spelen als vechten.
Jonge zoogdieren in de natuur ontwikkelen zichzelf door met elkaar en met hun ouders te speelvechten. Ze ontdekken hun grenzen, leren respect voor elkaar en ontwikkelen zich ten volle in de vaardigheden die ze later als volwassen dier nodig hebben. Voor jonge mensen kinderen is het niet anders.
Door te speelvechten ga je in contact met kinderen op hun niveau. Via je hele lichaam, onstaat er een non-verbaal dialoog waarin zowel de ouder het kind elkaar leren kennen.
Speelvechten is niet alleen goed voor de fysieke ontwikkeling van kinderen, maar het helpt hen ook om emoties te uiten en te begrijpen. Tijdens het spel leren ze omgaan met winst en verlies, met vreugde en frustratie. Voor ouders is het een gelegenheid om hun kinderen te begeleiden bij het ontwikkelen van veerkracht en emotionele intelligentie.
Het delen van speelvechten creëert een sterke band tussen ouders en kinderen. Samen lachen, stoeien en spelen creëert een moment van verbondenheid en plezier dat hen voor altijd zal bijblijven.
In ouder-kind sessie of groepsworkshop (binnen of buiten) begeleid ik ouders en hun kinderen in het speelvechten. Samen leren ze laagdrempelige spelletjes die je gemakkelijk thuis kan doen. We kijken waar de uitdagingen zijn en hoe ermee om te gaan.
Veel gemaakte opmerkingen
We hebben al genoeg activiteiten op onze agenda. Is dit echt noodzakelijk?
Hoewel er veel activiteiten zijn waar kinderen aan deelnemen, kan therapeutisch speelvechten unieke voordelen bieden, zoals het versterken van de band tussen ouder en kind, het vergroten van zelfvertrouwen en het verbeteren van emotionele regulatievaardigheden.
Kunnen we niet gewoon praten over problemen in plaats van fysiek bezig te zijn? Ik denk dat communicatie effectiever is.
Praten is zeker belangrijk, maar voor sommige kinderen kan fysieke activiteit een krachtige manier zijn om emoties te uiten en te verwerken. Therapeutisch speelvechten kan een aanvulling zijn op verbale therapieën en andere benaderingen.
Ik ben bang dat het gaat escaleren …
Het is normaal dat ouders soms het gevoel hebben dat wild spelen kan leiden tot gewelddadig gedrag. Maar eigenlijk is het omgekeerde waar. Door plaats te maken voor intensiteit en confrontatie in een veilige ruimte met duidelijk regels, leren kinderen hun vitale agressie kanaliseren zonder elkaar pijn te doen.
Mijn kinderen zijn niet even sterk.
In het speelvechten werken we heel vaak met een “handicap”. We passen de regels zo aan, zodat grote en kleine kinderen samen kunnen spelen. Zelfs voor volwassenen kan het uitdagend gemaakt worden, met een beetje creativiteit.
Mijn kind is vaak bang en weent snel.
Speelvechten is geen pesten. Sommige kinderen hebben meer nodig om te kunnen ontspannen en genieten. Vanuit een goed contact gaan we samen op zoek naar de uitdaging die past en net hoog genoeg is voor een succeservaring. En zo krijgt jouw kind een gevoel van empowerment en zelfvertrouwen.
Ik vind dat speelvechten gratis zou moeten zijn. Waarom zouden we betalen voor iets dat zo natuurlijk is?
Helemaal mee eens. Ik vind ook dat gezond eten, een warme thuis en veel bewegen basisrechten zijn. Helaas is ons gezondheidssysteem nog steeds erg gericht op problemen oplossen met consumptie. Ik heb jaren ervaring in het brengen van speelvechten voor jong en oud, mede met jouw vertrouwen geloof ik dat speelvechten waar zijn plek zal krijgen in ons dagelijks leven.